Paco Diedhou en Albert Distelbrink

15nov20:0022:00Paco Diedhou en Albert Distelbrink20:00 - 22:00 Westerstraat 217, Enkhuizen

details

Vanavond de Kora speler Albert Distelbrink en de uit Senegal afkomstige Paco Diedhou op percussie. De kora neemt met zijn 22 snaren een bijzondere plaats in bij de tokkel instrumenten. Van oorsprong gebruikt als begeleiding bij de reiziger in Afrika die het nieuws bracht. De afrikaanse troubadour zou je kunnen zeggen.

Paco
Paco Diedhiou is afkomstig uit de Casamance in Zuid Senegal. Als kind kwamen er veel muzikanten bij zijn familie langs. Paco was nog niet bewust met muziek bezig, maar heeft uit die tijd wel veel muziek opgepikt. Er kwam een moment dat hij bij één van de theatergroepen mocht meespelen als invaller. Toen heeft hij zijn muziekleraar ontmoet en leerde traditionele muziek, maar ook het spelen in moderne orkesten. Er volgde optredens in oa. hotels. Paco is via Frankrijk naar Nederland gekomen en heeft in verschillende groepen en met diverse mensen gespeeld, zoals Thijs van Leer, Menno Bruin, Mola Sylla en Afrika Sabu Njouma. In dit concert bespeeld Paco verscheidene specifiek zuid-senegalese percussie instrumenten zoals serouba, bougarabou, congoma, kalebas en kess-kess.
Albert Distelbrink speelde als kleine jongen al met elastieken tussen stoelpoten gespannen. Door verschillende diktes te gebruiken en slap of strak te spannen kwamen daar veel verschillende tonen uit. Geen wonder dat Albert bij de kora is uitgekomen. Albert’s interesse in- en passie voor Afrikaanse muziek gaat al dertig jaar terug. Hij haalt veel inspiratie uit diverse afrikaanse muziekstijlen, maar heeft zich gespecialiseerd in de kora. De kora is een 21 (soms 22 of 23) snarige harp die oorspronkelijk alleen bij bepaalde griot families in met name Gambia, Senegal, Guinée en Mali wordt bespeeld. De klankkast is een kalebas met een geitenvel bespannen. De snaren lopen in twee rijen via een kam naar een grote stok, waar ze oorspronkelijk met leren bandjes vastzitten om te stemmen. Tegenwoordig worden veelal stemknoppen van gitaar of cello gebruikt.
 

De kora komen we vaak tegen met balafon en djembe, maar in dit concert zal de percussie uit de Casamance voor begeleiding van de kora zorgen. Dit is een heel fijne combinatie en het is alsof de kora thuis komt. Waarschijnlijk is het namelijk zo dat de kora enkele eeuwen geleden in de Casamance en omstreken is ontstaan (het toenmalige koninkrijk Kaabu/Gabu). Er zullen diverse stukken uit west-Afrikaanse tradities ten gehore worden gebracht aangevuld met zang in diverse west-Afrikaanse talen. Tevens kunt u genieten van enkele eigen composities.

De kora word bespeelt met de duimen en de wijsvingers waarbij de 22 snaren in een halve cirkel staan. Zie ook een concert van Derek Gripper die de originele kora melodieën  bewerkte voor gitaar:

Meer

Tijd

(Zaterdag) 20:00 - 22:00

Locatie

GitaarSalon

Westerstraat 217, Enkhuizen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.