Jan Akkerman 'UITVERKOCHT'

14nov20:0022:00Jan Akkerman 'UITVERKOCHT'20:00 - 22:00 Westerstraat 217, Enkhuizen

details

Als Gitaarsalon zijn wij rete trots dat we nu eindelijk deze bijzondere gitarist met zijn indrukwekkende track record op ons podium mogen verwelkomen.

Jan Akkerman (1946) is al vijftig jaar één van de meest gerespecteerde gitaristen van Nederlandse bodem. Naast zijn rol in internationaal befaamde groepen als Brainbox en Focus heeft hij in die periode samengewerkt met uiteenlopende muzikanten als BB King, Charlie Byrd, Cozy Powell, Claus Ogerman en Ice-T. Hij maakte meer dan een dozijn soloplaten, waarmee hij zich van zijn verschillende kanten liet zien en waarop hij zijn creativiteit de vrije loop liet gaan. Zoals ‘Tabernakel’ (1973) en zijn beroemde ‘gitaar in bed’-plaat ‘Jan

Akkerman’ (1977). Dat doet hij ook op zijn recente ‘Minor Details’ (2011) album, waarop hij elementen uit rock, jazz, blues en moderne dance op geheel eigen wijze combineert.

Ook op de wereldwijde podia is Akkerman al jarenlang veelvuldig te zien. Zo speelde hij meerdere malen tijdens het Montreux Jazz Festival, het North Sea Jazz Festival, maakte hij talloze tournees door theaters en andere podia in Europa en Amerika en gaf hij recentelijk nog concerten in onder meer Rusland, Syrië, Australië en Japan. Niet voor niets kan Akkerman internationaal nog steeds rekenen op een groot aantal schare liefhebbers van zijn muziek. In eigen land is hij in 2005 onderscheiden met een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre. Daarmee heeft hij opnieuw de verdiende aandacht en erkenning gekregen voor zijn belangrijke rol in de gitaarmuziek, zowel in binnen- en buitenland.

Zijn recente cd/dvd-set ‘North Sea Jazz Legendary Concerts’ laat de gitarist tijdens diverse optredens op het fameuze North Sea Jazz Festival tussen 1993 en 2011 van verschillende kanten zien en horen. In april 2012 doet Jan oude tijden herleven met My Brainbox, een project met ex-Vandenberg zanger Bert Heerink. Daarmee viert hij zijn vijftigjarige carrière op de wereldwijde podia. Aan het einde van het jaar wordt hij geridderd in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten en zijn invloed voor de Nederlandse muziek.

Naast My Brainbox en zijn concerten in de clubs en theaters over de gehele wereld speelt Jan in maart 2013 sinds jaren weer met zijn gewaardeerde collega Eelco Gelling tijdens het ‘Gitaarjongens’-project in het Amsterdamse Carré. Die samenwerking krijgt aan het einde van dat jaar een vervolg tijdens twee speciale optredens, waarbij ook Jans jongste dochter Laurie voor het eerst op het podium staat met haar trotse vader.

Concerten van Jan Akkerman zijn altijd weer anders: fris, energiek en nooit voorspelbaar. Als authentieke improvisator laat hij zien waartoe hij in staat is en deelt hij zijn passie voor de gitaar met het publiek.

2014JanPromoPoster

Meer

Tijd

(Zaterdag) 20:00 - 22:00

Locatie

GitaarSalon

Westerstraat 217, Enkhuizen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.