Kolya Panhuyzen

 

Kolya Panhuyzen is in 1941 te Berlijn geboren en veertien jaar later naar Canada geëmigreerd. Vanaf zijn 24-ste geeft hij les op een middelbare school in Toronto, de woonplaats van de familie. De carrière in het onderwijs duurt niet lang. Geïnspireerd door zijn oom, de bekende gitaarbouwer Edgar Mönch, maakt Kolya zijn eerste gitaar in diens werkplaats. De tweede en derde volgen in de jaren daarop, en komen van dezelfde plek.

Het officiële leerlingschap bij Edgar Mönch begint als de oom van Kolya Panhuyzen in Freiburg, Duitsland gaat werken. In 1976 start Kolya een eigen werkplaats in Toronto en is vanaf dat moment full-time luthier. In 1992 verhuist hij terug naar Duitsland om in Schwanau een nieuw atelier te beginnen. Daar werkt hij tot op heden nog steeds.

Panhuyzen bouwt gitaren die tot de absolute topklasse behoren. Dit blijkt wel uit de schare bekende gitaristen dat op zijn instrumenten speelt. Tot het gezelschap behoren onder anderen Hubert Käppel, Carlo Domeniconi, Laura Young en Dale Kavanagh. Vanwege de vele corifeeën zijn er al de nodige CD-opnames met zijn instrumenten gemaakt, momenteel rond de dertig.

Door de grote vraag naar zijn instrumenten en de geringe productie is de levertijd voor een gitaar van Kolya Panhuyzen op dit moment niet minder dan, ongeveer, 3 jaar. Wij zijn er dan ook bijzonder trots op dat we in onze collectie één exemplaar kunnen presenteren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.