Pat Metheny Jazz

Metheny (Lee’s Summit (Missouri), 12 augustus 1954) is een Amerikaanse jazzgitarist. Hij scoorde in 1985 samen met David Bowie een grote hit met het nummer This is not America. Metheny heeft met bassist Charlie Haden verschillende projecten gedaan, zoals ’80/81′ en ‘Beyond the Missouri Sky’.

Met 18 jaar was Metheny de jongste docent aan de Universiteit van Miami in Coral Gables. Op zijn 19e werd hij docent aan het Berklee College of Music in BostonMassachusetts, en was ook daar de jongste docent ooit. (Jaren later, in 1996, verkreeg hij er een eredoctoraat.)

Al in 1975 was Metheny’s muzikale ster rijzende toen hij op zijn 21ste de succesvolle plaat “Bright Size Life” opnam met de bassist Jaco Pastorius. Hij speelde toen al in de band van vibrafonist Gary Burton. Met pianist Lyle Mays nam hij in 1977 de plaat “Watercolors” op waarna ze samen de Pat Metheny Group oprichtten en een plaat maakten onder dezelfde naam voor ECM Records Metheny en Mays vormen tot de dag van vandaag het hart van de band die tot op heden 10 Grammy’s in de wacht heeft gesleept.

Metheny heeft meerdere solo, duet, trio en kwartetopnames gemaakt met onder andere Jim HallDave HollandRoy HaynesGary BurtonChick CoreaCharlie HadenJohn ScofieldJack DeJohnetteHerbie HancockBill StewartOrnette ColemanBrad Mehldau en vele anderen, onder wieminimal music-componist Steve Reich.

Diverse samenwerkingen is hij aangegaan in verschillende muziekstijlen en ook als componist is hij actief (bijvoorbeeld met “Song X” van Ornette Coleman).

Pat Metheny treedt al meer dan 30 jaar op en geeft gemiddeld 120 tot 240 concerten per jaar. Hij heeft meer dan 400 nummers geschreven. Lees verder klik hier.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.