,

Agustín Pío Barrios Mangoré

Een briljante & wonderlijke gitarist/componist uit Zuid-Amerika

Augustín Pío Barrios (later bekend als Agustín Barrios Mangoré) mag als gitaarcomponist tot de beste gerekend worden die de wereld ooit heeft gezien. Om met de woorden van John Williams te spreken: “As a guitarist/composer, Barrios is the best of the lot, regardless of era. His music is better formed, it’s more poetic, it’s more everything! And it’s more of all those things in a timeless way.

Het wordt aangenomen dat Barrios geboren is in San Juan Bautista de las Misiones, een landelijk stadje in het zuiden van Paraguay. Hij groeide op in een grote familie met 7 jongens waar muziek, literatuur, drama en kunst als groot goed werden beschouwd. Barrios studeerde in Asunción, als jongste student in de Paraguayaanse geschiedenis ooit (15 jaar). Op 25-jarige leeftijd vertrok hij uit Paraguay en reisde als concertgitarist en dichter de rest van zijn leven door heel Zuid-Amerika en bezocht uiteindelijk 18 Latijns Amerikaanse landen.

Zijn persoonlijkheid wordt als warm en openhartig beschreven. Hij admireerde alle grote componisten en muziekstromingen, met een extra grote voorliefde voor Bach Beethoven en Chopin. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn muziek eclectisch is. Door zijn technische begaafdheid en creatieve talent was Barrios in staat om tijdloze en aansprekende stukken te schrijven die harmonisch ongekend rijk zijn.

Een aanzienlijk deel van de stukken hebben een onvoorstelbare emotionele, religieuze en spirituele diepgang. Dit spirituele karakter komt prachtig naar voren doordat hij een aantal jaren >>optrad als Nitsuga (Agustín omgekeerd) Mangoré en droeg tijdens deze optredens een traditionele paraguayaanse jurk (zie middelste foto). De naam Mangoré heeft Barrios overgenomen van een inheems stamhoofd (cacique).

barrios-mangore

De nalatenschap en bijdrage aan de klassieke gitaar is er op zijn zacht gezegd eentje die er mag zijn. Het is door 30 jaar onderzoek van Richard ‘Rico’ Stover bekend dat Barrios meer dan 300 stukken heeft geschreven waar er tot nu toe 112 van zijn teruggevonden. Het is dus goed mogelijk dat er in de toekomst nog meer stukken zullen opduiken. Laten we het hopen!

Meer weten over Barrios?
Lezen: Richard ‘Rico’ Stover, Six silver Moonbeams

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.