Jim Hall Jazz

James Stanley Hall (Buffalo (New York), 4 december 1930New York City, 10 december 2013) was een Amerikaanse jazzgitarist, componist en arrangeur. Hij was een virtuoos op de elektrische gitaar. Tijdens zijn lange carrière speelde hij met grote namen uit de jazz, waaronder zangeres Ella Fitzgerald, pianist Bill Evans, saxofonist/klarinettist Jimmy Giuffre, pianist Michel Petrucciani, en collega-gitaristen Pat Metheny, Bill Frisell en John Scofield. Hij bleef actief tot kort voor zijn dood.

Hall groeide op in Cleveland. Hij begon met gitaarspelen op zijn tiende en was als tiener reeds beroepsmusicus. Een van zijn vroege invloeden was Charlie Christian. Hij volgde lessen muziektheorie en piano aan het Cleveland Institute of Music in het begin van de jaren 1950 en nam gitaarles in Los Angeles, waar hij met het cool jazz-kwintet van drummer Chico Hamilton werkte.

In 1957 nam hij een eerste album op als leider, Jazz Guitar. De volgende jaren speelde hij in het trio van Jimmy Giuffre. In de jaren 1960 was hij vooral actief als freelancer en was onder meer te horen met Sonny Rollins, Ella Fitzgerald, Bill Evans, Lee Konitz en Ben Webster. In 1965 trouwde hij met Jane, die hem zou overleven. Zij kregen een dochter, Devra, die later zijn manager werd. Lees verder klik hier .

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.