Tommy Emmanuel Fingerstyle

Tommy Emmanuel (Muswellbrook, 31 mei 1955) is een Australische jazz/folkgitarist afkomstig uit Muswellbrook, Nieuw-Zuid-Wales.

William Tommy Emmanuel werd geboren in de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales in Australië.

Tommy Emmanuel is in zijn geboorteland Australië een begrip. Hij is een van Australiës succesvolste instrumentalisten en heeft uiteindelijk ook wereldwijde waardering gekregen. Hij begon als vierjarige gitaar te spelen. De gitaar (een Maton MS500 solid body) kreeg hij van zijn moeder. (Tegenwoordig bezit Tommy ongeveer 25 Matons.) Hij ging als zesjarige op tournee met zijn 2 broers en zus. De familie trad op onder de naam The Midget Surfaries. Nadat hij op zevenjarige leeftijd Chet Atkins hoorde spelen, wist hij welke richting hij met zijn gitaarspel op wilde.

Vanaf dat moment speelde Tommy in veel bandjes verschillende stijlen muziek, van country tot klassiek en van jazz tot rock. Hij maakte muziek met Michael Bolton, Eric Clapton, John Denver, Olivia Newton-John, Tina Turner, Stevie Wonder en vele anderen. Hij nam een album The Day the Fingerpickers Took Over the World op met zijn idool en gitaarlegende Chet Atkins.

In 1988 werd Emmanuel door de eigenaar van Maton Guitars gevraagd of zijn bedrijf een gitaarmodel mocht ontwerpen dat volgens Emmanuels ideeën zou worden gebouwd. Dit werden de TE1, TE2 en de EGB808TE. Emmanuel bezit een van de eerste gitaren die Maton custom shop bouwde.

Emmanuels awards zijn onder andere “Australia’s Best Guitarist” in Juke Magazine van 1986, 1987 en 1988. Hij ontving van het blad Rolling Stone de titel “Most Popular Guitarist” in 1989 en 1990 en “Best Guitarist” van 1991 tot en met 1994. En in 2010 werd hij in het Nederlandse tijdschrift uitgeroepen tot “Beste Akoestische Gitarist Ter Wereld”.

Tommy’s carrière bracht hem optredens voor de koning van Thailand en het staatshoofd van Australië. Hij was “the Australian Entertainer of the Year” in 1995 en 1997. Een jaar later won hij the “Nashville Music Award for Fingerpickers”. In 1999 ontving hij ’s werelds grootste onderscheiding op gitaargebied toen Chet Atkins in Nashville hem de “C.G.P.” (Certified Guitar Player)award uitreikte.

Sinds 2005 toert Emmanuel vanuit Engeland over de hele wereld.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.